【世界吞嚥日 -「照護食」形態小知識】

「世界吞嚥日」依個日子成立嘅目的係希望醫療專業人士同公眾增加對吞嚥障礙嘅認識。

大家都知道有吞嚥困難人士需要進食容易吞嚥嘅食物 - 「照護食」,但係你又知唔知其實「照護食」都有不同嘅形態,就好似圖片顯示紅蘿蔔係不同形態下嘅外觀同軟硬度就有所不同。


社聯照護食工作小組聯同本地大學制訂本地化的「照護食」標準指引,並以「國際吞嚥障礙飲食標準」(IDDSI)為基礎,附加科學化嘅數據同本地適用名稱,並提供烹調照護食嘅範例,為食物生產者、使用者同照顧者提供「照護食」標準指引。

圖一為「香港中文大學食品研究中心團隊」於11月20日在「社聯照護食標準指引發布」活動展示食物在不同形態下的狀況。

圖二為報紙「AM730」於12月4日刊登的與「社聯照護食標準指引」及「樂齡亞洲美食展區」的相關報道。



#照護食 #吞嚥困難 #社聯照護食標準指引 #樂齡亞洲美食 #香港中文大學食品研究中心 #香港社會服務聯會 #社聯社企商務中心 #社聯照護食工作小組 #好好社企