top of page

【照護有你《照護食標準指引》發布會】

已更新:2023年6月28日


社聯照護食工作小組於5月9日在太古銀杏時光正式發布了與香港大學同香港中文大學共同制定嘅《照護食標準指引》!隨著香港人口高齡化,吞嚥困難的人口亦都不斷增加。為了解決這個問題,社聯照護食工作小組希望提供統一、標準同專業的飲食標準,讓吞嚥困難的人士能夠選擇合適嘅食品同飲品,提高大家嘅生活質素。


《照護食標準指引》以國際障礙飲食標準(IDDSI)為基礎,包括實驗室測試嘅科學數據同「照護食標籤」,仲有埋標準指引對照表,以便大家購買或者製作合適嘅照護食。透過觀看發布會的影片,亦可了解言語治療師、醫生、照顧者、用家同立法會議員對於照護食標準指引嘅心得。


「照護食」不單係形態上嘅轉變,亦都關乎有需要人士對食物嘅追求與生活上嘅尊嚴。透過照護食標準指引,社會大眾、院舍同工以及廚師都可以學習不同嘅食物等級分別,從而製作適合等級嘅食物,讓吞嚥有困難的長者(人士)都能重拾享用美食嘅樂趣🍽。


社聯希望這份《照護食標準指引》能為社區帶來實質嘅改變,並為長者和有需要人士體驗到更多元化及有尊嚴嘅膳食!


最新消息歡迎留意我哋Facebook page 或網站 www.carefood.org.hk !


Comentarios


bottom of page